Paardrijden onder de Grote Luchten van Mongolië

Paardrijden op de hoogvlakte van Mongolië is een avontuur op taaie oerpaarden die je dapper over de steppe dragen. De trektocht ‘Grote Luchten’‘ te paard, speelt zich af ten noorden van de hoofdstad Ulaanbaatar.

Mongolië
Vanaf € 3660
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Paardrijden op de hoogvlakte van Mongolië is een avontuur op taaie oerpaarden die je dapper over de steppe dragen. De trektocht ‘Grote Luchten’‘ te paard, speelt zich af ten noorden van de hoofdstad Ulaanbaatar. De ruitergroep krijgt ondersteuning van yak-wagens waardoor de trektocht geheel zonder gemotoriseerd voertuigen wordt gereden. Bagage en gers (Mongoolse tenten van vilt) ook wel joert genoemd, gaan mee in de yak-karavaan. De yak wordt ingezet, omdat die beter is in de taiga dan de kameel. Kamelen vormen een karavaan op trektochten in het zuiden, op de steppen.

Deze trektocht te paard onder de Grote Luchten van Mongolië voert door het zuidelijke gebied van de Khan Khentii, de fotogenieke omgeving van het nationaal park Gorkhi Terelj. De streek ligt ten noorden van de hoofdstad Ulaanbaatar en bestaat uit enorme beboste bergen, de taiga. In de vochtige delen van de taiga groeien voornamelijk naaldbomen als lariksen, dennen en zilversparren. Ook komen er berken, wilgen, populieren en wilgen voor.

De trektocht begint met een korte (auto-) rit naar de taiga van Khan Khentii. Hier worden we afgezet bij de rivier Upper Tuul. Een lokale groep van ruiters wacht ons hier op. Zij hebben de gers al opgezet. We maken proefritten te paard van een dag (twee overnachtingen) en zetten onze trektocht voort als een echte nomadenreis: Zonder voertuigen op wild terrein. We worden ondersteund door een karavaan van yak-karren en lokale nomaden.

Elke dag rijden wij, ruiters, een grote cirkel, terwijl de karavaan onderweg is naar de volgende plaats van overnachting. Op elke bestemming verblijven wij twee nachten. De trektocht voert ons over bergen, steppes, door wouden en beboste weiden. Onze kampeerplaatsen liggen overwegend vlakbij rivieren.

De overnachtingen hebben plaats in luxueuze gers met echte, stevige bedden. Niemand hoeft zich op te rollen in een slaapzak, alle bedden zijn voorzien van alle benodigde beddengoed. De tenten worden verwarmd met stoven, kacheltjes. De karavaan vervoert alle benodigdheden.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Aankomst in Ulaanbaatar en verzameltransfer naar het hotel. Bespreking van de trektocht gevolgd door het diner en entertainment.

Dag 2-3

In de ochtend bezoeken wij het Gandan-klooster, mogelijk in de tijd van het gebed. Dit klooster is het centrum van de heropleving van het boeddhisme in Mongolië. Mongolen hangen de Tibetaanse versie van het Lamaisme aan, de Dalai Lama is daarbij de belangrijkste leider. Na dit bezoek rijden we de stad uit. Het Mongoolse landschap vouwt zich voor ons uit. Tegen de tijd dat we bij de steppevallei van Hadan Hoshuu aankomen, is er geen spoor meer van de beschaafde wereld te vinden. We zijn in de wereld van nomadenherders gekomen. Met hun paarden, tenten en vee maken zij volop gebruik van deze zomerweiden. Onderweg hebben we een picknicklunch. Over de beboste Zamtiin Pas rijden we de Upper Tuul vallei in. We zien karren die worden voortgetrokken door yaks en we zien paarden op de vlakte van Bosog, naast de rivier Tuul. Hier overnachten wij de komende twee nachten. Elke tent is voorzien van een kachel en sterke bedden. Na een nacht onder de sterren in ons luxueuze tentenkamp (joerten) maken we een dagtocht op de zuidelijke oever van de Tuul. We rijden door valleien, bossen en over de bergkam. We hebben geweldig uitzicht over de zuidelijke Siberische bossen en zien de overgang van deze bossen naar de Mongoolse steppes. Daarna rijden we met de yak-karavaan langs de smalle rivier Baruunbayan tot we bij de grote weiden bij de rivier Tuul aankomen. Met de paarden steken wij de Tuul over terwijl onze karavaan doorloopt naar onze Bosog-weiden, onze laatste stop. De dagrit uit de Bosogvlakte brengt ons naar de valleien en de bergkammen aan de zuidkant van de Tuul.

Dag 4-5

Onze tenten waren al opgeladen en voor het ontbijt wordt onze bagage ook op de yak-karren geladen. Onze ondersteuning is vrij van gemotoriseerde voertuigen. Wij stijgen op en rijden naar het noorden naar de Khentii bergen. We rijden over de beboste bergkam naar de volgende vallei, de Baruunbayan. In deze vallei zullen we twee keer overnachten. De karavaan en ruiters splitsen op een bepaald punt. De groep ruiters maken een prachtige rondrit door het overweldigende landschap. De volgende dag (dag 5) staat een dagexcursie te paard op het programma. We vertrekken vanaf ons basiskamp bij de rivier Baruunbayan en rijden naar Gunjin Sum, een tempel die verborgen ligt in het bos.

Dag 6-7

We pakken de karavaan voor het laatst in. Karavaan en ruiters rijden gescheiden van elkaar over de beboste bergkammen. De bomen die hier groeien zijn merendeels lariksen, maar sommige bergkammen zijn deels begroeid met dennen. Tijdens onze tocht kunnen we verschillende (unieke) soorten berghoen tegenkomen. Ons tentenkamp zetten we op de oevers van de Zuunbayan op, een zijtak van de rivier de Tuul. Twee nachten brengen wij hier door. Een hele dagtocht leidt naar boven richting de bomengrens van de Khentii bergen. Die bieden spectaculair uitzicht in alle richtingen van de ons omringende landschappen.

Dag 8

Vandaag zeggen we gedag tegen onze begeleiders en hun yak-karavaan. Te paard rijden we verder naar de Sharbulag-vallei. Daarvoor steken we de hoogste delen van de Tuul over. In de middag bereiken we een klein tentenkamp op de Jalman-weiden. Hier brengen wij de nacht door.

Dag 9

We hebben deze hele dag om te genieten van het Jalman-weide tentenkamp. Ruiters kunnen deze gebruiken voor een extra dagtocht, of een halve dagrit. Een andere mogelijkheid is even achter te leunen in de bibliotheektent waar boeken over Dzjenghis Khan, het hedendaagse Mongolië of paarden liggen. Ook kan je op Russische bootjes gaan raften of een sauna langs de rivier te pakken.

Dag 10

In de ochtend nemen we afscheid van de paarden en rijden we in de auto naar Ulaanbaatar waar we bij ons hotel inchecken. Verkenning van de stad op eigen gelegenheid. Alles ligt op loopafstand van elkaar en de lokale gids kan je vertellen waar de bijzondere plekken in de stad zijn te vinden.

(*) Alle prijzen per persoon

Europrijs berekend op de originele Amerikaanse dollar, USD 3950 p.p.
Eenpersoonstoeslag voor de 4 nachten in de kamer en tentenkamp is USD 160 p.p.
Eenpersoonstoeslag voor de 6 nachten in de tenten tijdens de trektocht is USD 1800 p.p.

Kleine groeptoeslag 2 /3 ruiters, USD 600 p.p.

Het Naadam Festival zit bij de reis van 09-07 t/m 21-07 extra kosten hiervoor bedraagt USD 900. Dit arrangement duurt dan dus 13 dagen en 12 nachten.(*) Alle prijzen per persoon
Gewicht

Max. 85 kg en anders tot 100 kg met extra toeslag 35 USD p.n

Leeftijd

Min. 12 jaar en ervaren ruiter, onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers

Min. 4 / Max. 6 ruiters (4 weken voor vertrek), tot 4 ruiters met toeslag.

Over Mongolië

Mongolië is een heel bijzonder land. Hier vind je een unieke combinatie van gevarieerde landschappen, ontmoetingen met nomadische families en talrijke culturele bezienswaardigheden.

Paardrijden in Centraal-Azië betekent galopperen over eindeloze hoogvlakten, onder het blauwe dak van de aarde. De landschappen zijn weids en wild. Er is een uniek contrast van steppes en woestijn. Met je paard galoppeer je over de steppe, draaf je ook door valleien en stap je door dicht beboste gebieden. In de tussentijd ontdek je het nomandenbestaan van de families die hier met hun kuddes geiten, schapen en paarden wonen. De authentieke yak, een langharig rund, zal je ook nog veelvuldig zien.

Voor zowel de gevorderde beginner als de ervaren ruiter, hebben we mogelijkheden voor een paardrijvakantie in Mongolië.

Inclusief

 • 11 dagen/10 nachten
 • Waarvan 2 overnachtingen in een 2 pers. kamer en de overige overnachtingen in luxueuze tentenkamp (joerten) beide op indeling
 • Ontbijt, welkomst- en afscheidsdiner in Ulaanbaatar
 • Alle maaltijden buiten Ulaanbaatar
 • 9 dagen paardrijden
 • Lokale transfers
 • Bagagevervoer
 • Engelstalige begeleiding
 • Alle kampeeruitrusting

Exclusief

 • Heen- en terugreis (vlieg- of treinreis naar Ulaanbaatar)
 • Drankjes, lunch in Ulaanbaatar
 • Visum
 • Rijhelm
 • Overige persoonlijke uitgaven