Paardrijden in de bergen van Macedonië: beleef de ‘Miyak-tocht’

Deze Miyak trektocht te paard voert over de heuvels en door de valleien van de Macedonische berg Bistra en het meer van Mavrovo. Je geniet van eindeloze vergezichten en ontelbare bergtoppen.

Noord-Macedonië
Vanaf € 1449
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Beleef een Macedonisch avontuur te paard in de bergen van het nationaal park Mavrovo. Voor deze trektocht worden sterke, stapzekere Balkan bergpaarden en Arabische kruisingen ingezet. De tocht wordt geheel in Western-stijl gereden. In zes dagen van paardrijden laten zij je de schoonheid van Macedonië zien.

Macedonisch avontuur te paard: volg de oude berg- en bosroutes van de Miyak

Deze Miyak trektocht te paard voert over de heuvels en door de valleien van de Macedonische berg Bistra en het meer van Mavrovo. Je geniet van eindeloze vergezichten en ontelbare bergtoppen. Je komt dichterbij het leven van de schaapsherders. Je bezoekt een aantal schapenboerderijen en je maakt kennis met de traditionele manier van kaasmaken. En natuurlijk geniet je voluit van de natuur.

Miyaks
Miyaks. Dat zijn de oorspronkelijke bewoners van Macedonië. Er wordt beweerd dat Miyaks afstammen van de koning Samoil. Maar er bestaat ook een verhaal waarin wordt gesteld dat hun afstamming reikt tot de koning Alexander de Grote. Archeologische opgravingen gaan nog verder terug en laten zien dat hun bestaan teruggaat tot in de Romeinse tijd.

Miyaks vormen een etnische groepering in Macedonië die in de Lage Reka leven. Deze regio is ook bekend onder de naam Myachia. De bevolking woont langs de rivier Radika, in het westen van Macedonië. Ze zijn bekend om hun vakwerk: eclectische architectuur, uitzonderlijke houtbewerking en iconen schilderingen behoren tot hun culturele traditie. Daarnaast spreken zij hun eigen taal. In Macedonië wordt dit het Galichnik dialect genoemd.

Mythen en Legenden
Uit oude mythen en legenden die de mondelinge overleveringen hebben doorstaan, komt naar voren dat de Miyaks onderscheidende gebruiken en muziekmelodieën hadden. Die zijn bewaard gebleven in de beroemde Galichnikse Bruiloft. Dit is een jaarlijks feest waarin aangewezen stellen trouwen in de traditionele Galichnik trouwstijl. Daarin spelen ruiters een bijzondere, rituele rol. De Galichniks liefde voor paardrijden is diep geworteld in de geschiedenis, cultuur en folklore van de regio.

Omgeving
In dit gebied van bergen met eeuwig besneeuwde bergtoppen, bergflanken die begroeid zijn met naaldbomen en groene, glooiende heuvels maak je een spannende trektocht te paard door de bergen. Je ervaart de wildheid van de natuur, de schoonheid ervan ook, met de wilde bloemen die je in de velden ziet als je erdoorheen rijdt. Vanuit het zadel maak je kennis met het wild en met de natuurlijke geschiedenis als ook met de folklore.

Overnachtingen
Je logeert in onderkomens in oude dorpen, maar ook kampeer je onderweg. Je eet soms bij mensen thuis die huisgemaakt eten klaarmaken, je eet soms ook rond het kampvuur op een kampeerterrein, dan weer in een restaurant en soms eet je heerlijk vrij buiten in het veld, middenin de natuur.
Je bagage wordt voor je vervoerd in een supportwagen.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Aankomst op het vliegveld en verzameltransfer naar de plaats Skopje waar tijd is voor een koffiepauze en een korte bezichtiging van de markt en het centrum. Lunch in een restaurant waar traditioneel Macedonisch eten wordt bereid. Na de lunch volgt de transfer naar de ranch in de westelijke bergstreek, een kleine twee uur autorijden. Overnachting in een hotel. Ook maak je deze dag al kennis met de paarden en het team op de ranch. Voor het diner in het hotel begint, krijgt de groep een veiligheidsinstructie voor de komende week.

Dag 2

Vandaag worden de matches gemaakt tussen paarden en ruiters. Na de indeling kan je workshops bijwonen op de ranch waar geiten worden gemolken en waar op een traditionele manier geitenkaas wordt gemaakt. Dan wordt het tijd om op te stijgen. Vandaag rijd je naar oude dorpen van de Miyaks. Eerst rijd je naar Glaichnik, het grootste dorp waar je ook een museum kunt bezoeken. Daarna rijd je door de bossen naar het oudste dorp waar veel ruïnes staan om vervolgens koers te zetten naar de dorpen Selce en Tresonche die prachtig uitzicht bieden op de noordelijke zijde van de berg Stogovo. Op weg naar het dorp Lazaropole geniet je van de lunch waar je ook overnacht in een gezellig, traditioneel ontworpen hotel. Diner in het hotelrestaurant.

Dag 3

Een tocht van ongeveer 37 kilometer waar je een dag over doet ligt in het verschiet. Een snelle rit brengt je naar de oudste bosroute van de Miyaks op de Bistra berg. Je klimt naar de berg Stogovo van waar je een onvergetelijk uitzicht hebt op het Korab Massief van 2764 meter hoog. Je klimt naar het hoogste punt van het Stogovo Massief, de Babin. De bergtop ligt op 2241 meter hoogte. Na deze klim daal je weer af en rijd je naar het dorp Gari. Tijdens deze tocht bezoek je enkele schapenboerderijen en kan je traditionele witte kaas en yoghurt proeven. Lunch op een boerderij en overnachting en diner in Gari. Er wordt live traditionele muziek gespeeld bij het diner.

Dag 4

Je trekt dieper de bergen in om naar het kampeerterrein Solomunica te rijden voor de overnachting. De tocht is 44 kilometer lang waarover je naar verwachting negen uur over paardrijdt. Je rijdt over de oostelijke kant van de berg Bistra. Een oude route brengt je tot voorbij de boomgrens en wanneer je op hoogte bent, heb je fantastisch zicht op het Korab Massief. Onderweg bezoek je wederom enkele schapenboerderijen waarna je wegrijdt van de bewoonde wereld. Diep in de bergen wordt in gezamenlijkheid het tentenkamp opgezet en een kampvuurtje gemaakt waaromheen je eet. Een goede nachtrust in de tent volgt.

Dag 5

Iedereen maakt zijn eigen ontbijt vandaag waarna de tocht te paard wordt hervat. In naar schatting zeven uur leg je 35 kilometer te paard af. De bestemming van vandaag is het meer van Mavrovo. Onderweg bezoek je een schapenboerderij waar je ook de lunch gebruikt. De gidsen nemen je daarna mee naar de top van de Sandaktash. Die ligt op 2011 meter hoogte. Je vervolgt de route die naar het meer van Mavrovo leidt en van daaruit rijd je naar het gelijknamige dorp. Je onderkomen vind je in een gezellig pension gelegen bij een meer. Met de groep bouw je een kampvuurtje in de tuin. Op traditionele wijze wordt hier een stukje varkensvlees bereid.

Dag 6

Ontwaken aan de rand van het meer geeft je energie om de hoge heuvels in te klimmen. Na het ontbijt trek je er weer op uit en ’s morgens maak je een schitterende rit te paard langs het meer. De gidsen nemen je mee, diep het bos in waar je boven het meer rijdt. De route voert naar het zeer oude Miyakdorp Kichinica. Na een pauze rijd je verder omhoog richting de hoogste bergtop Medenica. Vlakbij de Karbula-top van 2100 meter zet je in gezamenlijkheid op een kampeerterrein een tentenkamp op. Je begeeft je aan de westelijke zijde van de berg Bistra en hebt een ongelooflijk mooi zicht op de piek van Krchin. Tijdens de zonsondergang geniet je zowel van dit natuurlijke fenomeen als van het bereiden van het diner: een traditionele lamschotel. Overnachting in de tent.

Dag 7

Deze ochtend wordt compleet anders dan de andere ochtenden van ontbijten, paarden verzorgen en zadelen en wegrijden. Deze ochtend word je voor het ochtendgloren wakker. De paarden worden gezadeld en je rijdt samen naar het hoogste punt van de Medenica waar je onder het genot van een fruithapje de zon ziet opkomen. Er bestaan geen woorden om dit majestueuze fenomeen in de bergen te omschrijven. De weg naar beneden leg je te voet af en eenmaal beneden stijg je weer op om terug te rijden naar het map voor het ontbijt. Na het ontbijt rijd je door open landschappen langs de Bistra. Je rijdt terug naar de ranch waar je na in totaal 202 kilometer en zes dagen te paard weer arriveert. Na de laatste lunch met de groep en het team volgt de transfer naar de stad voor het diner en de overnachting in een hotel.

Dag 8

Ontbijt en verzameltransfer naar het vliegveld.

(*) Alle prijzen per persoon

Eenpersoonskamer-/ tent op aanvraag mogelijk.

Tijdens de trektocht van 07-07-2024 t/m 14-07-2024 is er een speciale Galichnik bruiloft ceremonie die je kan bijwonen. De extra kosten hiervoor zijn 150 euro voor lunch, diner, een VIP ticket om de ceremonie te bekijken en accommodatie met vertrek op 15-07-2024.
Gewicht

Max. 95 kg

Leeftijd

Min. 13 jaar en ervaren, onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers

Min. 2 ruiters en max. 10 ruiters (3 weken voor vertrek)

Over Macedonië

Wie van bergachtige omgevingen houdt, moet naar Macedonië! Hier vind je tijdens een trektocht te paard een schat aan schoonheid en verrassingen.

Je voelt de natuur, je bezoekt schapenboerderijen en hun bewoners, je maakt kennis met het authentieke boerenleven in deze bergstreek en je geniet volop van het zicht op hoge bergtoppen en het schitterende meer van Mavrovo, een juweel in deze bergstreek.

Inclusief

 • 8 dagen / 7 nachten in hotel, guesthouse en tent op indeling.
 • Op basis van volpension vanaf lunch op dag van aankomst t/m ontbijt op de dag van vertrek. Incl. drankjes op de ranch zelf
 • 6 dagen paardrijden wisselend tussen de 5 en 9 uur per dag
 • 4 workshops
 • Toegang voor NP Mavrovo
 • Ervaren begeleiding van een Engelstalige gids
 • Transport van bagage tijdens de trektocht
 • Verzameltransfer van en naar de luchthaven Skopje (SKP/LWSK)

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Overige drankjes
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Reis-/annuleringsverzekering