Alentejo-kusttocht te paard in Portugal

De Alentejo-kusttocht te paard neemt je mee langs de Costa Azul. Deze trektocht kan in beide richtingen gereden worden, van het strand de heuvels in of andersom. Je rijdt met goed getrainde Lusitano’s en Lusitano-kruisingen.

Portugal
Vanaf € 1720
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Portugal, het land van de Lusitano. Galopperen over eindeloze stranden, door bossen, over velden. Genieten van het afwisselende landschap, de warme zon en de zuiderse keuken.

Deze trektocht voert je door Alentejo, een regio ten zuiden van Lissabon en ten noorden van de toeristische Algarve. Er wordt grotendeels in de buurt van de kust gereden. Door de aanwezigheid van de Atlantische oceaan wordt het nooit té heet. Alentejo is een landelijke regio, met veel onverharde wegen die uitnodigen om te galopperen. Het landschap varieert: kurkeiken, eucalyptusbossen, velden met wilde voorjaarsbloemen en natuurlijk het strand. Dit is geen drukke regio: vaak heb je het strand voor jezelf en soms rijd je meer dan een uur zonder iemand tegen te komen.

Onze partner in Portugal heeft meer dan 10 jaar ervaring met de organisatie van deze trektochten. De gids spreekt Engels, Frans en Portugees. Hij was lesgever klassieke dressuur aan de gerenommeerde rijschool Alcainça, maar koos voor de vrijheid van trektochten. Daar deelt hij graag zijn liefde voor de standvastige Lusitano’s, en voor dit mooie stukje Portugal, met de ruiters.

De Alentejo-kusttocht neemt je mee langs de Costa Azul, de blauwe westkust van Portugal. Die is minstens even mooi als de bekende Algarve, maar hier zijn er veel minder toeristen, minder hoogbouw, veel meer authenticiteit. De Alentejo-kusttocht kan je in twee richtingen doen: van noord naar zuid begin je de week met een strandrit en eindig je op een heuvel met kilometers vergezicht op de omgeving. Kies je voor de trektocht van zuid naar noord, is het programma hetzelfde, maar de volgorde verandert. We geven hierbij het programma voor de trektocht van noord naar zuid weer.

Je rijdt met Lusitano’s en Lusitano-kruisingen die getraind werden voor trektochten. De zadels zijn militaire zadels met een zachte cover. Aan de zadels is ruimte voor een flesje water (door de organisatie voorzien). Een volgwagen organiseert de picknicklunches en het transport van de bagage. Vegetarische maaltijden zijn mogelijk indien dit op voorhand wordt gemeld. Op donderdag (bij de zuid-noord tocht op woensdag) wordt er maar een halve dag gereden. Dan bezoek je het pittoreske vissersdorpje Vila Nova de Milfontes.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Verzameltransfer vanuit de luchthaven in Lissabon om 17u30, naar een sfeervolle ‘Turismo Rural’, een plattelandshotel in Melides. Avondmaal en overnachting in dit hotel.

Dag 2

Strandrit! In de drukke zomerperiode rijden we bij zonsopgang om toeristen te vermijden en te genieten van de mooie kleuren. We hebben het strand bijna voor ons alleen en kunnen er meteen flink vaart achter zetten. Na de strandrit mogen de paarden uitrusten in een nabijgelegen naaldbos, terwijl de ruiters de kans krijgen van het strand en de zee te genieten. ’s Middags is er een picknick met barbecue en rode wijn uit Alentejo. Na de middag rijden we door de duinen terug naar ons hotel, waar we ook overnachten. Dineren doen we in een typisch Portugees restaurant.

Dag 3

Vandaag rijden we vanuit Melides naar Santiago do Cacém. We rijden voorbij de lagune van Santo André, waar we misschien flamingo’s of ooievaars zien. We doorkruisen ook de rijstvelden die zo typisch zijn voor de streek. Onderweg picknicken we in een naaldbos. In de namiddag bereiken we Quinta da Ortiga, de thuisbasis van de paarden. Voor de ruiters volgt er een korte transfer naar het centrum van Santiago do Cacém. Diner en overnachting in een luxehotel.

Dag 4

We rijden parallel aan de zee naar Cercal, door één van de meest onontgonnen stukjes Portugal. Naar goede gewoonte wacht er onderweg een lekkere picknick op ons. Na veel lange uren in het zadel komen we aan bij de bestemming voor zowel ruiters als paarden: een landelijk hotel, gerund door een Portugese kunstenaar en kok en zijn Nederlandse echtgenote. Hier kunnen we ontspannen bij het zwembad. Diner en overnachting ter plaatse.

Dag 5

We ontdekken de velden rondom het hotel en de paden in de heuvels van Cercal, tijdens een tocht van een halve dag. De namiddag is vrij om het vissersdorp Vila Nova de Milfontes te bezoeken: het ideale moment om te ontspannen op het strand, een terrasje te doen of op souvenirjacht te gaan. Diner en overnachting in het hotel.

Dag 6

Vandaag rijden we weer de heuvels rond Cercal in, met als bestemming het stuwmeer van Morgavel. Daar hebben we onze picknick. Het landschap is afwisselend en er zijn veel mogelijkheden om te kunnen galopperen. Na de middag keren we langs een andere route terug naar ons hotel. Diner en overnachting ter plaatse.

Dag 7

Onze laatste tocht brengt ons het op een hoog punt in de heuvels rond Cercal. We houden onze picknick bij de kapel van Nossa Senhora das Neves, van waar we een prachtig uitzicht hebben op de omgeving. Na de middag keren we via een andere route terug naar het hotel. Daar genieten we van ons afscheidsdiner en de laatste overnachting.

Dag 8

Ontbijt en verzameltransfer naar Lissabon.

(*) Alle prijzen per persoon

Niet ruiters zijn ook welkom! € 1060 p.p. in double room.
Gewicht

Max. 85 kg (indien zwaarder mogelijk op aanvraag)

Leeftijd

Min. 12 jaar en ervaren ruiter, onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers

Min. 5 rutiers en max. 10 ruiters (3 weken voor vertrek)

Over Portugal

Portugal is rijk aan mooie natuur en verzekerd je van een avontuurlijke paardrijvakantie! Paardrijden over de bergen, door de bossen of over het strand. Portugal te paard biedt vele mogelijkheden.

Wat kan dan allemaal?
We kunnen hier een ruitervakantie aanbieden op maat! Voor Beginnende ruiters, herintreders, of de gevordere ruiter. Of het nu een weekendje weg te paard is of een hele week, een trektocht te paard of een standplaatsvakantie. Wil je graag les in de klassieke dressuur, of liever in western stijl paardrijden? Of heerlijk paardrijden over het strand? Er is veel mogelijk!

Inclusief

  • 8 dagen / 7 nachten in tweepersoonskamers meestal met eigen badkamer in middenklasse hotels, pousada’s, landhuizen (3 tot 4 verschillende lokaties per tocht)
  • Volpension vanaf eerste dag diner t/m laatste dag het ontbijt (incl. water, tafelwijn en frisdrank bij lunch, water bij diner)
  • 6 dagen paardrijden, 4 tot 6 uur per dag
  • Engels en Franstalige begeleiding

Exclusief

  • Heen- en terugreis
  • Verzameltransfer vanaf luchthaven Lissabon om 17.30 uur op dag van aankomst. Op dag van vertrek, vertrek vlucht mogelijk na 12.00 uur. € 100 p.p. retour ter plaatse te betalen
  • Overige drankjes
  • Overige persoonlijke uitgaven
  • Fooien