Trektocht te paard in het spoor van de beren

De Karpaten in Roemenië zijn nog altijd een mythische, mystieke regio. Groene heuvels, bossen, velden doorsneden door glinsterende riviertjes en hier en daar een dorpje of boerderij.

Roemenië
Vanaf € 1490
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

De Karpaten in Roemenië zijn nog altijd een mythische, mystieke regio. Groene heuvels, bossen, velden doorsneden door glinsterende riviertjes en hier en daar een dorpje of boerderij. Technisch moeilijke beklimmingen en afdalingen worden afgewisseld met snelle galoppades in valleien en op plateaus. Dit is dus een bestemming voor avontuurlijke ruiters.

Deze trektocht is back to basic: pakpaarden met de bagage. Roemenië is hiervoor een uitermate geschikt land: hier kan je uren en uren rijden zonder een auto tegen te komen! Vogels en zoogdieren zie je dan weer wel in overvloed.

De paarden hebben zadeltassen voor kleine benodigdheden. Pakpaarden vervoeren de rest van de bagage. De gids is ervaren en spreekt Duits, Engels, Hongaars en Roemeens.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Aankomst en transfer naar de berghut. Deze ligt afgelegen in het woud, op een idyllische plek met uitzicht op de bergen. Het van stroom verstoken onderkomen is eenvoudig, maar comfortabel. De buitendouche in het woud zorgt voor een bijzondere douche-ervaring. Gezamenlijk diner. De regionale schotels worden bereid met biologische streekproducten. Overnachting in een meerpersoonskamer.

Dag 2

Matching van ruiters en paarden. Kennismaking met de paarden en dan begint de eerste tocht waardoor je vertrouwd raakt met je paard. De route voert langs de bronnen van de Olt, de tweede rivier van Roemenië. Daar drinken de paarden. Vervolgens rijd je verder bergopwaarts door de wouden naar de berg Sipos. Aangekomen op 1568 meter is het tijd voor pauze. Vanaf het rustpunt heb je prachtig zicht op het Harghita gebergte. Uitgerust rijd je bergafwaarts het Gheorgheni dal in. Eenmaal in het dal kan je even lekker galopperen. Overnachting in een comfortabel pension met zicht op de bergen. Je hebt 5,5 uur paardgereden.

Dag 3

De langste rijdag in de trektocht lacht je tegemoet. De eerste etappe gaat steil bergopwaarts. Je rijdt door ongerepte woud naar de top van de berg Del Hegy. Boven aangekomen begeef je je op 1650 meter hoogte. De verstopte slingerpaden hebben een avontuurlijk karakter. Op sommige delen van het ruiterpad zal je je paard leiden. Middagpauze in een alpenweide met mooi zicht op de bergtoppen van de Kelemen Alpen (2400 meter). Je rijdt het oerbos uit en rijdt door naar een vulkanisch bergplateau. Vanaf dit plateau heb je zicht op het dorp Szekely Varsag. Dat is ook de plaats waar je je onderkomen voor de nacht vindt. In het lieflijke pension verwelkomt de gastvrouw je met lokale specialiteiten. Na 7 uur in het zadel zal je daar extra van genieten.

Dag 4

In de ochtend rijd je in de omgeving van het dorp Szekelyvarsag. Als je langs de weilanden en landbouwgronden hebt gereden, kom je aan in de donkere, wilde bergen. Vroeger liep hier de ‘zoutweg’, een oude handelsroute waarover zou werd vervoerd. Je kunt nu zelf ervaren hoe het voor de mensen van weleer is geweest om door dit gedeeltelijk zware landschap te hebben geploegd. Overnachting in een voormalige manege die is getransformeerd tot een gezellig pension. Na de kennismaking met de eigenaren word je door een jeep opgehaald om op berensafari te gaan. Vanuit een schuilhut kan je beren observeren terwijl ze aan het eten, spelen of wellicht paren zijn. Terug in het pension wacht het lokale avondeten. Paardrijtijd: 5 uur.

Dag 5

Deze ochtend stijg je op om naar het Harghita plateau te rijden. Dit zal je vandaag bereiken. Het plateau biedt de mogelijkheid in draf en in galop te gaan. Je rijdt langs een waterberging en je bevindt je in het zuidelijke deel van de Gheorgheni Alpen. Door het Kieferbos leidt de weg naar je onderkomen in Liban. Rijtijd ongeveer 5 uur.

Dag 6

Na het zadelen zet je je voeten in de stijgbeugels en spoort aan om de wildernis weer in te rijden. Op kleine paden door betoverende wouden gaat het bergop naar de top van de Ostorosz. Daar heb je indrukwekkend zicht op het Madarasi gebergte. Vervolgens doorkruis je de rivier Maros en rijdt naar het bezienswaardige dorp Marosfö waar het kleine pension op je wacht. Een boerenfamilie runt dit onderkomen en zij wachten je op met koffie en zelfgemaakte appeltaart. Tijd in het zadel: 6 uur.

Dag 7

Op deze laatste, kortere dag van paardrijden beklim je de berg Sipos. Daarna voert de route langs een mooi bergbeekje door het woud terug naar de boerderij. Na het afzadelen en het vrijlaten van de paarden is het tijd voor ontspanning en de week de revue te laten passeren. Het gezamenlijke diner bestaat uit verse forel. Rijtijd: 4 uur.

Dag 8

Na het ontbijt krijgen ruiters een transfer in het dal, van waar ieder zijn eigen weg weer gaat.

(*) Alle prijzen per persoon
Aantal deelnemers

Max. 10 ruiters (weken voor vertrek)

Over Roemenië

Roemenië te paard verkennen in weggelegd voor de avontuurlijke ruiters. De meest uitgestrekte heuvelrug van de Karpaten van Transsylvanië in Roemenië laten ruiters de ongerepte en kostbare berglandschappen zien. De heuvelruggen en bergen worden bedekt door uitgestrekte, dichte naaldbossen, er stromen heldere beekjes en leistenen rotsformaties zorgen voor een dramatisch effect. De tochten te paard voeren ook door verbazingwekkend verborgen boerendorpjes, weidse velden en weelderige weiden die door de plaatselijke bevolking worden onderhouden.

Inclusief

 • 8 dagen / 7 nachten meerpersoonskamers in guesthouse
 • Op basis van volpension vanaf eerste dag diner t/m laatste dag het ontbijt
 • 6 dagen paardrijden, gemiddeld ongeveer 6 uur per dag (170km)
 • Hongaarse gids en Duits- en Engelstalige begeleiding
 • Verzameltransfer vanaf treinstation Gheorgeni, duur transfer 15km.

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Verzameltransfer vanaf luchthaven Boekarest € 170 per auto / enkele reis met max. 4 personen. Duur transfer 5-6 uur.
 • Of verzameltransfer vanaf luchthaven Cluj Napoca € 120 per auto / enkele reis met max. 4 personen. Duur transfer 4 uur.
 • Of verzameltransfer Targu Mures € 95 per auto / enkele reis met max. 4 personen. Duur transfer 3 uur.
 • Overige (alcoholische) drankjes
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Reisverzekering
 • Beren spotten € 20 p.p.