Kastelentrektocht, de onbekende kant van Andalusië te paard

Snelle endurance-paarden, een professionele begeleiding en geweldig logies mét ambiance zorgen voor een unieke vakantie in het zonnige Andalusië. We trekken van kasteel naar kasteel te paard, net als eeuwen terug in de tijd.

Spanje - Andalusië
Vanaf € 1065
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie
Paardrijden van kasteel naar kasteel

Een geweldige paardrijtocht, kort of met extra dag(en), dwars door Andalusië: we trekken van kasteel naar kasteel te paard, zoals dat eeuwen geleden werd gedaan, en herbeleven de geschiedenis van Spanje, helemaal in stijl. Snelle endurance-paarden, een professionele begeleiding en geweldig logies mét ambiance maken dit tot een sublieme trektocht, kort of langer naar wens, in het immer zonnige Andalusië met z’n mooie witte dorpen.

In het uiterste zuiden van Spanje, vlak bij Gibraltar, specialiseren Ferdy en Cristina zich in endurance en ruitervakanties. Ook voor wie al eerder in Andalusië was: hun paarden voeren ons op deze tocht beslist langs de minder bekende stukken van deze prachtige streek, die zoveel te bieden heeft aan natuur --flora en fauna-- en culinair.

De tochten worden begeleid door Ferdy, een Nederlandse gids die al twintig jaar met paarden werkt, zowel polo als endurance. Nog altijd neemt hij deel aan endurance wedstrijden. Hij spreekt Engels, Duits, Nederlands en Spaans. Zijn Spaanse echtgenote Cristina verzorgt de logistiek en gebruikt haar kennis van het land en de typisch Spaanse gebruiken om de leukste adresjes te vinden voor de gasten. Zij spreekt Engels en Spaans.

De paarden zijn vier Spaanse paarden, Arabo- of polokruisingen en enkele volbloed arabieren, een Achal-Teke en een hele mooie Palomino Lusitano. Ferdy’s specialisme: endurance en polo, vind je terug in zijn paarden. Alle paarden zijn goed voorwaarts, vriendelijk en erg betrouwbaar. Ze hebben ervaring in endurance wedstrijden en zijn verkeersmak. Er wordt gereden met comfortabele Engelse of trekkingzadels, met kleine zadeltassen.

Overnachten gebeurt altijd in mooie en heel gevarieerde hotels of landhuizen waarbij gastvrijheid, gastronomie en comfort centraal staan.

Voorbeeldprogramma 6 dagen / 5 nachten / 4 dagen paardrijden

Dag 1

Aankomst op de luchthaven van Malaga, met vervolgens een verzameltransfer naar het hotel (55 minuten rijden). Tijdens de transfer wordt de vakantie besproken. De accommodatie bevindt zich in het kleine dorpje "San Enrique". Dit dorp is beroemd vanwege hun verschillende polovelden (op loopafstand van het hotel) en hun paarden. Tijdens het poloseizoen zijn er meer dan duizend polopaarden en hun stalknechten rond het gebied en er is altijd een wedstrijd of trainingssessie te zien. "Venta Manolo" is een familiehotel in het land (slechts vier slaapkamers voor gasten). Venta is de naam in het Spaans voor de traditionele pensions waar reizigers zijn gestopt om paarden te voeden, te eten, te slapen en proviand te kopen voor hun reizen. Deze herberg is zeer authentiek, het is gerestaureerd maar behoudt nog steeds de sfeer .... in de zomer zult u genieten van hun terras, in de winter hun open haard. Het eten is gewoonweg heerlijk. Het is slechts 15 minuten rijden naar de stallen en 10 minuten rijden naar het strand. Afhankelijk van de aankomsttijd en het schema van dag tot dag is er de mogelijkheid om de paarden te ontmoeten voor het diner. Afhankelijk van het seizoen is er ook een kans om te upgraden naar het strandhotel in het kleine dorpje "Torreguadiaro" (20 minuten rijden naar de stallen)

Dag 2

We bepalen samen welke tocht we in en om het Nationale Park Finca Alcaidesa zullen rijden, en er zijn veel opties: deze plek is een van de best bewaarde geheimen van de streek. Het gebied heeft een enorm oppervlak met z’n 1500 hectare, een landgoed met wilde olijfbomen, dennen en kurkeiken. We kunnen hier wilde geiten, herten, vossen en everzwijnen tegenkomen. Ook huizen er veel soorten vogels en roofvogels. We rijden door een eeuwenoud naaldenbos, passeren via korte, grillige kronkelweggetjes heel bijzondere rotsformaties, en stoppen in het eikenbos voor een picknick. Diner en overnachting in Venta Manolo.

Dag 3

We rijden door velden en over landwegen, tot we het Middeleeuwse fort bereiken, uit de 13de eeuw. Via een tijdloze Romeinse weg (‘al 2000 jaar niets aan gedaan’, zegt Ferdy) door prachtig natuurgebied, afwisselend bossen en vergezichten, rijden we zo het fort in. Binnen de muren vinden we een charmant, typisch Andalusisch dorpje met smalle ezelsbrede straatjes. Vanaf de vestingen is er een magnifiek uitzicht op de omgeving. Lunch: picknick in de schaduw van enorme eucalyptusbomen Diner: een erg sympathiek restaurantje binnen de omwalling --‘Stevie’s place’-- met weids uitzicht op het stuwmeer, èn zonsondergang. Overnachting in een echt kasteel met uitzicht op de rots van Gibraltar en de Marokkaanse kust: een unieke ervaring.

Dag 4

Castellar de la Frontera– Jimena de la Frontera (23 km rijden): Natuurlijk is er ook tijd om Castellar te voet te bezoeken, ooit lagen deze dorpen op de grens (‘frontera’) met Arabië. Te paard volgen we een riviertje door een vruchtbare vallei. Onderweg stoppen we bij een traditionele ‘venta’ waar we typisch Spaanse gerechten proeven. Na de lunch rijden we door graan-, bonen- en katoenvelden, wijst Ferdy ons op de venkel, wilde rozemarijn en thijm, en bereiken we Jimena de la Frontera, een klein wit stadje met een groot historisch verleden. Het dorp ligt strategisch, 200 meter boven zeeniveau, en wordt omringd door het Nationale Park ‘Los Alcornocales’ (steeneiken). Diner en overnachting in Casa Henrietta, een authentiek (uit de 18de eeuw), heel karakteristiek hotel midden in het stadje, met Moorse tegelvloeren en rustieke patio in het centrum van Jimena.

Dag 5

We rijden opnieuw heuvelaf en volgen een onverharde weg, hier is weer ruimte voor een fijne galop. Overal waar het kan, en dan kan het ook echt, maken we deze trail lange galoppades en bijzonder: Ferdy hoeft niet altijd op kop: avontuurlijk en toch verantwoord. Lunch: Picknick aan een rivier, waar een tafel vol heerlijke spaanse Tapas klaar staat voor ons. Daarna gaat het via een heuvelachtiger parcours terug naar de finca. Al galopperend over zonnige weiden bereiken we weer onze uitvalsbasis, waar we worden verwelkomd door een vrolijk gehinnik van het Akhal-teke paard in de kraal. De liefhebber kan nog even zijn of haar rijkunst uitproberen op de hengst Indu in de buitenbaan. Diner en overnachting in Venta Manolo.

Dag 6

Verzameltransfer naar de luchthaven en afscheid. Noot: De tocht kan variëren en net even anders worden samengesteld, al naar gelang de rijvaardigheid van de groep en specifieke weersomstandigheden, een en ander naar het inzicht van de gids. Tegen een toeslag kan er tijdens de standplaatsovernachtingen ook in een strandhotel overnacht worden. Noot: Mochten er extra wensen zijn of specifieke vragen met betrekking tot de vele activiteiten die in de omgeving geboden worden (ook voor niet-ruiters!): laat het dan weten, Ferdy en Cristina regelen graag een programma op maat. Ivm de warmte wordt er tussen 15-06 en 01-09 niet meer gereden!

(*) Alle prijzen per persoon

Kort arrangement (standaard in hotel Milla de Plata):
4 dagen / 3 nachten / 3 dagen paardrijden
5 dagen / 4 nachten / 3 dagen paardrijden

Lang arrangement (standaard in Hotel Patricia):
6 dagen / 5 nachten / 4 dagen paardrijden
7 dagen / 6 nachten / 5 dagen paardrijden

Optionele mogelijkheden:
 • Extra halve dag paardrijden van 3 uur + lunch € 100
 • Strandrit, ipv normale buitenrit € 70 ter plaatse betalen. Bij een min. van 3 ruiters mogelijk in overleg ter plaatse. Niet mogelijk tussen 15-06 en 04-09
 • Speciale prijzen voor groepen die een appartement delen (op aanvraag)
 • Kort arrangement 5 dagen / 4 nachten / 3 dagen paardrijden in hotel Milla de Plata met niet-trektocht dagen op basis van half pension (ipv vol pension):
* laagseizoen (Nov - Februari) € 1095 p.p.
* hoogseizoen (maart - oktober) € 1155 p.p.
 • Half pension op niet-trektocht dagen bij Lang arrangement (ipv vol pension):
* 6 dagen / 5 nachten / 4 dagen paardrijden € 60 p.p. korting
* 7 dagen / 6 nachten / 5 dagen paardrijden € 80 p.p. korting

Upgrades van accommodatie:
 • Toeslag eenpersoonskamer € 45 per nacht per persoon
 • Toeslag upgrade Lang arrangement voor een terras met een uitzicht op zee bij strandhotel Hotel Patricia (In tweepersoonskamer):
* 6 dagen / 5 nachten / 4 dagen paardrijden € 30 p.p. extra
* 7 dagen / 6 nachten / 5 dagen paardrijden € 45 p.p. extra
 • Toeslag upgrade Lang arrangement verblijf in hotel Milla de Plata (In tweepersoonskamer) (ipv hotel Patricia):
* 7 dagen / 6 nachten / 5 dagen paardrijden € 90 p.p. extra
* 6 dagen / 5 nachten / 4 dagen paardrijden € 60 p.p. extra
Gewicht

Max. 95 kg

Leeftijd

Op aanvraag vanaf 9 jaar, indien voldoende ervaring en onder begeleiding van een volwassene.

Aantal deelnemers

Min. 3 ruiters en max. 5 ruiters (3 weken voor vertrek)

Extra info Ruimbagage / handbagage

Ruimbagage max. gewicht 15kg (70x40x40) en een rugzak als handbagage toegestaan. Indien meer bagage op aanvraag!

Over Spanje - Andalusië

Andalusië is rijk aan mooie natuur en verzekerd je van een avontuurlijke paardrijvakantie! Paardrijden over de bergen, door de bossen of over het strand. Andalusië te paard biedt vele mogelijkheden. Cultuur en heerlijke wijnen proeven kan ook tot het arrangement behoren.

Andalusië heeft een mediterraan klimaat waardoor de temperatuur in de zomer flink kan oplopen en het in de winter nog zeer aangenaam aanvoelt. De gemiddelde wintertemperatuur schommelt tussen de 16 en 20 graden overdag. In de maanden November t/m februari is er iets meer kans op wat neerslag. In de maanden mei t/m september is de neerslag minimaal.

Inclusief

 • Aantal dagen/nachten naar keuze in 2 pers. kamer met badkamer
 • Vol pension is aankomstdag diner t/m vertrekdag ontbijt incl water en tafelwijn bij diner (geen drank inbegrepen bij diner in strandhotel)
 • Paardrijden volgens het gekozen arrangement 5 a 7 uur per dag behalve op aankomst- en vertrekdag, dan wordt er niet gereden
 • Nederlands-, Engels- en Duitstalige begeleiding
 • Bagagevervoer tijdens de trektochtdagen

Exclusief

 • Heen- en terugreis naar Malaga
 • Verzameltransfer luchthaven Malaga of Jerez € 55 p.p. enkele reis (ter plaatse betalen). (bagage transfers maximum gewicht 15kg (70x40x40) en een rugzak. Indien meer bagage op aanvraag!). Korting beschikbaar voor groepen die in 1 auto reizen (prijs op aanvraag)
 • Toeslag € 15 p.p. indien transfer tussen 20.00 - 08.00 uur
 • Overige dranken
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Reis-/annuleringsverzekering