Trektocht te paard door de mooie Contraviesa

In de Contraviesa, het lager gelegen, meer heuvelachtige deel van de bergstreek Alpujarra in Andalusië kan je een mooie trektocht te paard maken waarbij je de overweldigende bergen van de Sierra Nevada ziet.

Spanje - Andalusië
Vanaf € 1850
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

In de Contraviesa, het lager gelegen, meer heuvelachtige deel van de bergstreek Alpujarra in Andalusië kan je een mooie trektocht te paard maken waarbij je de overweldigende bergen van de Sierra Nevada ziet, maar zelf in de lager gelegen gebieden blijft. In dit arrangement ‘Contraviesa’ rijd je op blije, fitte PRE’s (Pura Raza Español) of Andalusische Arabieren danwel lsportpaarden van verschillende kruisingen. Alle beschikken over een betrouwbaar karakter en subliem uithoudingsvermogen.

De Contraviesa ligt aan de voet van de immense Sierra Nevada. Aan de zuidelijke flank van deze spectaculaire bergketen ligt de regio Alpujarra met haar bergen. En weer ten zuiden daarvan, vind je de Contraviesa. Dit lager gelegen heuvellandschap is lieflijker van aard, met een zeer mild klimaat. In de trektocht is een aantal steile etappes opgenomen, waarbij we soms kleine stukjes van ongeveer een kwartiertje, naast ons paard lopen.

De route voert langs de verschillende gaarden. Zo komen we langs amandelgaarden, olijfgaarden en natuurlijk wijngaarden. Vanwege de lagere ligging en het zachte klimaat (’s winters zo’n 15 en ’s zomers ongeveer 25 graden), begint de lente in Contraviesa meestal vroeg in het jaar. Vanaf februari ontluiken de eerste bloemen. Zij bloeien door tot en met eind mei. Voor wie van kleuren houdt is Contraviesa een prachtig gebied. De streek staat verder bekend om zijn wijn.

We logeren in idyllische bergdorpjes in eenvoudige doch comfortabele en schone hotelletjes. Dagelijks krijgen we heerlijke lokale gerechten voorgeschoteld bij het diner. De lunch gebruiken we buiten in vrolijke picknickvorm.

Dagelijks zitten we zo’n vijf tot acht uur in het zadel.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Verzameltransfer vanaf het vliegveld naar het dorp waar je het comfortabele onderkomen voor de komende twee nachten vindt. De gids komt om half negen kennismaken. Gezamenlijk diner in een nabijgelegen restaurant.

Dag 2

Na het ontbijt worden we opgehaald en naar de stallen gebracht. Deze liggen op 5 kilometer afstand van ons hotel, op een hoogte van 1650 meter. We maken een dagtocht van zo’n zes uur. Daarbij blijven we in de buurt van de stallen. Zo kunnen we rustig wennen aan de omgeving en de hoogte. Ook leren we het paard kennen waar we de komende week op rijden.

Als we de stallen verlaten, rijden we een klein pad op dat naar de zomerweiden leidt. Daarna kiezen wij het hoofdpad in het bos dat het Nationaal Park in gaat. Hier ligt een aantal mooie delen die uitnodigen tot galopperen. Tijdens de dagtocht klimmen we tot een hoogte van 2300 meter. Onderweg picknicken we in een dennenbos. Op een heldere dag hebben we vrij zicht over de Contraviesa, de Middellandse Zee en in de verte kunnen we zelfs Afrika zien liggen. Door eikenbos en open velden keren we terug naar stal. Tweede overnachting in het hotel.

Dag 3

Vandaag sporen we onze paarden waarmee we gisteren uitgebreid kennis hebben gemaakt, aan en rijden oostwaarts weg. We trekken naar de hoogstgelegen gemeenschap van Spanje, het dorp Trevelez. Hier zullen we na ongeveer zes uur paardrijden aankomen.De tocht begint met een afdaling in de ochtend. We rijden 350 meter naar beneden. De route gaat over bos- en ruiterpaden door gaarden en kleine terrassen. Onderweg komen we door verschillende bergdorpjes. Op de steilste stukken in de afdaling stijgen we af om onze paarden te leiden. Wanneer we door het dorp Portugos zijn gekomen, begint de klim. Picknick in het dennenbos en dan volgen we het brede bospad naar Trevelez. Er zitten geen steile stukken in. Galop!

Als we aan het einde van de dag het dorp naderen, stijgen we af en wandelen we het laatste kwartiertje naast ons paard. De route gaat over een oud pad van keien. Deze nacht brengen wij door in een hotel in het oud Berberkwartier van Trevelez. Het zwembad is van juni tot september in gebruik.

Dag 4

Na een heerlijke nachtrust lopen wij met onze paarden eerst naar een waterbron om ze te laten drinken. Dan stijgen we op en volgen de stroom van de rivier. Als we de rivier hebben overgestoken, rijden we over een historisch ruiterpad. Dat volgt het eerste Moorse irrigatiekanaal en brengt ons naar het altijd groene eiken- en dennenbos. Als we het bos uitrijden, bevinden wij ons op een open heuvelrug waar we vrij zicht hebben op de stad Almeria en de Contraviesa. Kleine klim en picknick. ’s Middags rijden we naar ons volgende hotel in een ander bergdorp. De komende twee nachten logeren wij op deze locatie. Ook vandaag lopen we het laatste stukje naar het dorp naast ons paard. Voor de zwemliefhebbers onder ons: Het zwembad bij dit hotel is tot en met eind september geopend. Na een rit van zes uur is een frisse duik wellicht een aantrekkelijke optie.

Dag 5

Vandaag verkennen we de omgeving en maken een prachtige rondrit van zes tot zeven uur. We dalen eerst af naar de heuvels aan de voet van de Contraviesa. We rijden over bijzonder afwisselend terrein. De dag begint met een wandelingetje van een kwartier naar de rivier waar we opstijgen. De route begint in gaarden en kleine terrassen. Een uitdagende, steile klim voert ons vervolgens naar een droger en geërodeerd, groen gecultiveerd land. Hier groeien kruiden zoals tijm en rozemarijn volop. Ook zien we amandel- en vijgenbomen in deze omgeving. We lunchen vroeg en dan rijden we over droge rivierbeddingen waar we volop gelegenheid hebben om te galopperen en korte stukken in rengalop te gaan. Aan het einde van de dag keren we terug naar ons hotel.

Dag 6

Een rit van ongeveer vijf uur staat op het programma. De eerste 20 minuten volgen we de rivier Cadiar. Daarna begint een steile klim. Op de hoger gelegen velden rijden we door wijngaarden. We rijden op een hoogte van zo’n 1500 meter. Vanaf hier hebben we zicht op het Alpujarra gebergte en we zien de hoogste bergtoppen van de Sierra Nevada.Picknick in de amandelgaarden. We overnachten in een mooi hotel met zwembad in de gaarden boven de rivier de Cadiar.

Dag 7

We maken ons op voor onze laatste etappe in de trektocht. In acht uur tijd klimmen we terug naar het dorp waar de paarden hun stallen hebben. Het is een lange klim voor de paarden. We steken de rivier Guadalefao over en rijden over een steil ruiterpad naar boven. Later komen we op een kleine, lokale weg die ons de spectaculaire kloof van Trevelez invoert.

Via een oude, Romeinse weg dalen we af terwijl we de paarden leiden. In een bergdorp wacht ons een welverdiende lunch. ’s Middags rijden we verder naar het noordwesten en bereiken uiteindelijk de stallen. ’s Avonds genieten we van het afscheidsdiner en we overnachten in ons welbekende hotel waar we de eerste twee nachten ook sliepen.

Dag 8

Verzameltransfer na het ontbijt terug naar de luchthaven van Malaga

(*) Alle prijzen per persoon

Eenpersoonskamer beperkt mogelijk alleen op aanvraag. Toeslag van € 200 hiervoor ter plaatse te betalen!

Gegarandeerd vertrek mogelijk vanaf 3 ruiters tegen toeslag van € 150 p.p. Bij min. 6 ruiters vervalt de toeslag.
Gewicht

Max. 80 kg (indien zwaarder in overleg)

Leeftijd

Min. 12 jaar en ervaren, onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers

Min. 6 ruiters en max. 8 ruiters (3 weken voor vertrek) mogelijk vertrek vanaf 3 ruiters tegen toeslag Gegarandeerd vertrek mogelijk vanaf 3 ruiters tegen toeslag van € 150 p.p. Bij min. 6 ruiters vervalt de toeslag.

Over Spanje - Andalusië

Andalusië is rijk aan mooie natuur en verzekerd je van een avontuurlijke paardrijvakantie! Paardrijden over de bergen, door de bossen of over het strand. Andalusië te paard biedt vele mogelijkheden. Cultuur en heerlijke wijnen proeven kan ook tot het arrangement behoren.

Andalusië heeft een mediterraan klimaat waardoor de temperatuur in de zomer flink kan oplopen en het in de winter nog zeer aangenaam aanvoelt. De gemiddelde wintertemperatuur schommelt tussen de 16 en 20 graden overdag. In de maanden November t/m februari is er iets meer kans op wat neerslag. In de maanden mei t/m september is de neerslag minimaal.

Inclusief

 • 8 dagen / 7 nachten in goed verzorgde tweepersoonskamers op indeling.
 • Op basis van volpension vanaf dag 1 diner t/m dag 8 ontbijt, incl. tafelwijn en water bij lunch en diner
 • 6 rijdagen, ongeveer 6 a 9 uur per dag, (alleen op dag 7 is een kortere tocht van ongeveer 3 a 4 uur)
 • Verzameltransfer van en naar luchthaven Malaga. Aankomstdag verzameltransfer om 17.00 uur, op de dag van vertrek vlucht na 12.00 uur terug
 • Transport van de bagage tijdens de trekdagen
 • Begeleiding van een Engelstalige gids

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Prive transfer mogelijk vanaf Granada, op aanvraag mogelijk
 • Reisverzekering
 • Overige drankjes
 • Overige persoonlijke uitgaven