Trektocht te paard naar Salamanca

Deze trektocht op Andalusiërs (PRE) en hispano-Arabieren trekt door de Sierra de Candelario en de Sierra de Bejar via Alba de Tormes met als eindbestemming de cultuurstad Salamanca. Een zeer avontuurlijke paardrijvakantie.

Spanje
Vanaf € 1890
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Een zesdaagse trektocht te paard door de Spaanse provincie Avila naar de provincie Salamanca voert je door de bergen van Gredos en gevarieerde landschappen met verborgen cultureel erfgoed. Met de welgemanierde Pura Raza Española (PRE) en Spaans-Arabische kruisingen beleef je een verrassend afwisselende paardrijvakantie in centraal Spanje.

Spaanse trektocht te paard door natuur en langs cultuur

Tijdens deze Spaanse trektocht te paard rijd je vanuit het ruige Spaanse Gredos-gebergte naar Salamanca, de provincie en de gelijknamige stad vol cultuur. Door het afwisselende landschap rijd je in verschillende tempo’s.
Onderweg doe je diepe indrukken op van de flora en fauna en de dorpen met hun eigen bouwstijl waar je doorheen rijdt.
Universiteitsstad

De stad Salamanca is de stad van cultuur. Waarschijnlijk staat deze het best bekend om de universiteit die er staat, de oudste van Spanje en een van de oudste universiteiten in Europa. Deze charmante stad heeft zijn architectuur door de eeuwen heen uitermate goed bewaard en heeft daarom een plaats in de Wereld Erfgoedlijst van Unesco.

De tocht
De paardrijtocht naar Salamanca begint in de bergen en gaat eerst in westelijke richting om vervolgens noordwaarts verder te gaan. Je rijdt in de Sierra de Candelario en de Sierra de Bejar, beide zeer vruchtbare gebieden.
Wanneer je op de route in noordelijke richting rijdt, volg je de rivier Tormes. Het landschap laat je onder meer betoverende eikenbossen zien en uitgestrekte weilanden waarin je zwarte stieren kunt ontwaren. De eindbestemming van deze trektocht is Alba de Tormes.
Dagelijks zit je vier tot zeven uur in het zadel. De tocht is daarmee geschikt voor intermediaire tot ervaren ruiters. Elke dag rijd je in stap, draf en galop. Zodra het terrein geschikt is, galoppeer je en op de gronden waar de grond draven en galopperen niet toestaat, geniet je in stap van de schitterende omgeving.

Overnachtingen
De onderkomens waar je onderweg overnacht variëren van gezellige plattelandsherbergen in dorpen tot zalige viersterrenhotels (onder meer in Salamanca). Alle accommodaties hebben kamers met eigen badkamer en Wi-Fi. De kamers zijn voorzien van handdoeken, shampoo en vloeibare zeep. In sommige kamers vind je een haardroger.

Uitzondering is er op de zesde dag, wanneer je in een zeer speciaal onderkomen verblijft. Je logeert dan in een kapel van een klooster waar je voor een nacht wellicht een badkamer moet delen en een keer geen Wi-Fi hebt.

Alle onderkomens zijn zeer schoon. Eenpersoonskamers zijn op aanvraag en tegen een meerprijs te boeken.

Tapas
Het eten tijdens de trektocht is uit de kunst. Mamen en Emilio organiseren de tocht. Emilio rijdt altijd mee als gids. Mamen zorgt voor het feestje onderweg: Met de supportwagen waarmee zij ook de bagage vervoert, brengt zij tapas en lunches naar prachtige plekken waar je pauzeert. Je kunt tenminste drie keer op een dag bij je bagage als je iets nodig mocht hebben.

Denk bij de lunch aan een uitgebreide lunch: Gerechten als paëlla en complete barbecues vormen het middagmaal. Volgens goed Spaans gebruik volgt daarna een siësta voordat je de trektocht voortzet. Het diner wordt dan ’s avonds rond 21.00 uur geserveerd in het onderkomen waar je logeert. Alle drankjes die je bij de maaltijd gebruikt zijn inbegrepen.

Voorbeeld dagprogramma

Dag 1:

Madrid – Navarredonda de Gredos Aankomst op de luchthaven van Madrid rond 14.30 uur, verzameltransfer naar Navarredonda de Gredos van ongeveer twee uur. Onderweg stoppen we kort in de vestingstad Avila om het te bezoeken. Overnachting in een hotel in Gredos, welkomstdiner, overzicht van de trektocht aan de hand van een landkaart.

Dag 2:

Navarredonda de Gredos – Angustura de Tormes Vandaag begint het grote avontuur te paard. We volgen de Tormes-rivier aan de voet van de vallei met een prachtig uitzicht op het Gredos-gebergte, lunch op het platteland met luxe pic-nic, 's middags is de afdaling naar Angostura de Tormes, waar de paarden de nacht doorbrengen, hierna is het tijd voor het diner en de overnachting. Tijd in het zadel 6 uur.

Dag 3:

Angostura deTormes – Barco de Avila – Becedas Na het ontbijt vertrekken we via het vee-pad naar Barco de Avila, een middeleeuws dorp uit de 12e eeuw met een Romeinse brug en een kasteel. Lunch naast de brug over de rivier de Tormes met een prachtig uitzicht op het middeleeuwse kasteel. In de middag rijden we naar Sierra de Bejar en Becedas, het laatste dorp in de provincie Avila, waar de paarden de nacht doorbrengen. Wij dineren en overnachten in het nabijgelegen plaatsje El Barco de Avila. Tijd in het zadel 7 uur.

Dag 4:

Becedas – Candelario Dit is een korte dag, van Becedas naar Candelario, via kleine dorpjes. In de namiddag is iedereen vrij om Candelario te bezoeken. Je kan er rondlopen in de steegjes en langs de kanalen, en de kerk bezoeken. Avondmaal en overnachting op dezelfde locatie als dag 3. Tijd in het zadel ong. 4 uur.

Dag 5:

Candelario – Neila de San Miguel – Guijo de Avila We rijden noordwaarts naar Salamanca via Puerto de la Hoya. Lunchpauze aan een bijzondere kerk in Neila de San Miguel. In de namiddag rijden we door een open en vlak landschap tot aan de Cañada Soriana: één van de belangrijkste wegen in Spanje tijdens de Middeleeuwen. Overnachting in een landelijk complex in Guijo de Avila, met uitzicht over de rivier Tormes. Tijd in het zadel ong. 6,5 uur.

Dag 6:

Guijo de Avila – Horcajo Medianero We steken de Tormes over bij Santa Teresa’s dam, een groot waterreservoir. De hele dag rijden we door de Dehesas van Salamanca met eiken, stieren en de zwarte Iberische varkens. Lunchpauze langs een riviertje. In de namiddag galopperen we naar Horcajo Medianero. Avondmaal en overnachting in het klooster Valdejimena, met de paarden vlakbij. Tijd in het zadel ong. 6 uur.

Dag 7:

Horcajo Medianero – Alba de Tormes Lange ochtendrit met mooie panorama’s langs de Tormes. Tijd in het zadel ong. 4 uur. We eindigen de rit in Alba de Tormes. De paarden overnachten hier en worden de dag nadien terug vervoerd naar huis. Voor de ruiters is er een transfer naar Salamanca (ongeveer 20 minuten). Na de middag is er de mogelijkheid om door de straten van het historische centrum te wandelen. Avondmaal in een restaurant aan de Plaza Mayor, één van de mooiste pleinen in Spanje. Nacht in hartje Salamanca.

Dag 8:

Salamanca – Madrid Na het ontbijt vertrek uit Salamanca om 10.00 uur, met aankomst in madrid rond 14.00 uur. Een vlucht terug naar huis is mogelijk vanaf 16.00 uur. Alle ruiters worden tegelijkertijd vervoerd, dus als een ruiter vóór het middaguur in Madrid moet aankomen, kunnen we de transfer regelen (tegen extra kosten).

(*) Alle prijzen per persoon
Gewicht:

Max. 90 kg

Leeftijd:

Minimaal 10 jaar en ervaren ruiter

Aantal deelnemers:

Minimum 4 ruiters en maximum 10 ruiters. (3 weken voor vertrek)

Over Spanje

Spanje is rijk aan mooie natuur en verzekerd je van een avontuurlijke paardrijvakantie! Paardrijden over de bergen en valleien, door de bossen of paardrijden over het strand. Spanje te paard biedt vele mogelijkheden. Cultuur en heerlijke wijnen proeven kan ook tot het arrangement behoren.

Zowel de gevorderde beginner als de vergevorderde ruiter vindt hier wel een ruitervakantie die past. Een goede basisconditie is wel belangrijk. Bij paardrijtochten in de bergen kan het wel eens zijn dat je ook naast het paard een stuk moet wandelen.

Inclusief

 • 8 dagen / 7 nachten op indeling in een twee pers kamer met eigen badkamer
 • Volpension vanaf eerste dag diner t/m laatste dag het ontbijt incl. tafelwijn
 • 6 dagen paardrijden, 4 tot 7 uur per dag
 • Engelstalige begeleiding
 • Bagagevervoer in volgwagen max. 23kg. p.p.
 • Verzameltransfer vanaf de luchthaven Madrid (aankomen voor 14.30 uur, vertrekken na 16.00 uur)

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Overige drankjes
 • Tussendoortjes buiten de maaltijden
 • Reis-/annuleringsverzekering