Trektocht door Lapland

Paardrijden op een IJslander, slapen in een Samitipitent en een èchte sauna bezoeken. Je kunt het allemaal meemaken als je meegaat op de Ratekjokktrail in het noorden van Zweden. In Lapland, om precies te zijn.

Zweden
Vanaf € 1529
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Trektocht door Lapland

Paardrijden op een IJslander, slapen in een Samitipitent en een èchte sauna bezoeken. Je kunt het allemaal meemaken als je meegaat op de Ratekjokktrail in het noorden van Zweden. In Lapland, om precies te zijn. Je rijdt door bergachtig gebied en over ruig, vlak terrein waar meestal geen paden liggen. Je IJslander draaft er gewoon doorheen om je naar plekken te brengen waar je de tot de verbeelding sprekende landschappen van Noord-Scandinavië kunt zien. Als het terrein daarom vraagt, zal jij je paard helpen. Dan leid je je paard. Hij draagt altijd jouw spullen in de zadeltassen die onderdeel uitmaken van de uitrusting.

Let wel: deze week is voor de ruiter voor wie luxe geen prioriteit is, maar die wel het leven in de natuur tot in elke vezel wil ervaren en geïnteresseerd is in de Sami-cultuur.
Tijdens de trektocht neem je je eigen spullen mee in zadeltassen die bij de uitrusting
horen. Er is een paard bij dat geen ruiter draagt, maar wel alle eten en andere toebehoren.

Onderweg geniet je van prachtige uitzichten en voel je je dichtbij de natuur. We koken
samen boven het vuur als we buiten zijn, bij slecht weer maken we in de tipi, die in Lapland een làvvu wordt genoemd, een vuur waarboven we zelf koken. We eten de exclusieve specialiteiten van de omgeving. Denk daarbij aan rendiervlees en vis, bijvoorbeeld.

Tijdens de trektocht helpen we elkaar met de paarden en met de dagelijkse ‘huishoudelijke’ taken. We reizen met een gids die zowel Zweeds als Engels spreekt, maar dat is deze week het enige wat je heel misschien nog aan het jachtige leven zou kunnen herinneren. Verder ben je compleet ‘in the wild’.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Aankomst in de grote stad van Noord-Zweden, Kiruna (je kent het van het ijshotel). Verzameltransfer naar de boerderij. We dineren samen en je overnacht in een huis op het erf.

Dag 2

Deze morgen rijden we na het ontbijt met de auto door het bos de bergen in naar de plek waar de paarden staan. Ieder krijgt het paard toebedeeld dat precies bij hem (of haar) past. Nadat je kennis hebt gemaakt met je paard en hij helemaal klaar is voor vertrek, spoor je hem aan en rijden we naar de rivier de Kalix. Vannacht overnachten we in een Sami-tipi. Sami - of de Lappen - noemen hun tent een lávvu. Wij slapen in slaapzakken rond de ‘open haard’. Als we willen, kunnen wen een vuurtje in de tipi maken.

Dag 3

We zadelen op om een mooie bergroute te rijden die naar het kleine Sami-dorp Ratekjokk leidt. Hier zullen we twee nachten logeren in een hut. Deze avond kan je een ware sauna leren kennen.

Dag 4

Vandaag staat een avontuurlijke dagtocht in de omgeving van het Sami-dorp gepland. Onderweg leer je de natuur alweer een beetje beter kennen, en de gids kan ook uitleg geven over de omgeving. Onze tocht eindigt in Ratekjokk, waar we voor de tweede maal overnachten.

Dag 5

Deze dag nemen we afscheid van Ratekjokk en draven we weg op onze paarden naar de bergen. We zijn heel dichtbij de natuur en blijven dat ook in de nacht: deze nacht brengen we opnieuw door in een tipi.

Dag 6

Onze IJslanders staan klaar om verder met ons door de bergen te trekken. Deze trektocht zal uiteindelijk leiden naar de boerderij waar we de allereerste dag aankwamen. En dan is de cirkel van deze prachtige trektocht alweer rond. We zadelen onze IJslanders af en bedanken ze voor de prachtige dagen waarop ze ons hebben gedragen. We eten samen op de boerderij waar we ook overnachten. Wat zou een douche deze avond trouwens heerlijk zijn.

Dag 7

Dit is alweer de dag van vertrek. Na het ontbijt of later wordt je teruggebracht naar Kiruna vanwaar je je reis huiswaarts zult aanvaarden.

(*) Alle prijzen per persoon

Europrijs berekend op de originele Zweedse kronen 2024 SEK 17 150 p.p
Gewicht

Max. 90 kg.

Leeftijd

Min. 12 jaar met ervaring, onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers

Minimum 2, maximum 10 ruiters (3 weken voor vertrek)

Over Zweden

Zweden is een land met ruige natuur, die je tijdens een trektocht op IJslandse paarden of in een standplaatsvakantie kunt ontdekken. Het bezorgd je gegarandeerd een avontuurlijke vakantie te paard. Ook niet-ruiters hebben hier vele mogelijkheden zoals ijsvissen, sleeën met rendieren of poolhonden, overnachten in een ijshotel, het noorderlicht gaan bekijken.

Inclusief

  • 7 dagen / 6 nachten in eenvoudige boerderijen of teepee tent
  • Op basis van volpension vanaf diner dag 1 t/m ontbijt dag 7
  • 5 dagen paardrijden tussen 15 en 25 km per dag
  • Engelstalige gids
  • Bagagevervoer in zadeltassen en pakpaard
  • Verzameltransfer luchthaven Kiruna

Exclusief

  • Heen- en terugreis ( vlucht naar Kiruna)
  • Drankjes
  • Overige persoonlijke uitgaven
  • Reisverzekering