‘Adem van de Hooglanden’, IJslandse semi-trektocht te paard

Deze levendige trektocht te paard met een kudde vrij-lopende paarden begint in het mooie Skagafjördur. Dit is het hart van de paardenfokkerij in IJsland. Op IJslandse paarden maak jeeen oversteek van de ruige highlands.

IJsland
Vanaf € 4100
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Deze levendige trektocht te paard met een kudde vrij-lopende paarden begint in het mooie Skagafjördur. Dit is het hart van de paardenfokkerij in IJsland. Op IJslandse paarden maak je met de kudde een oversteek van de ruige highlands. Een ervaring om nooit meer te vergeten.

Vrijheid en comfort op afwisselende semi-trektocht te paard

Deze semi-trektocht combineert de woestheid van de IJslandse Hooglanden met het comfort van gezellige huisjes waarin je overnacht. Je bezoekt een aantal kleine turfhuisjes en leert hoe IJslanders door de eeuwen hebben geleefd.

Je rijdt met een kudde paarden en wisselt zo twee tot drie keer daags van paard. In de verte zie je imposante gletsjers Hofsjökulll en Langjökul glinsteren en je rijdt langs een gletsjerrivier. Ondertussen loopt een paardenkudde steeds vrij met je mee. Je rijdt in vijf gangen van de IJslander, de vijfde, spectaculaire tact leer je op de laatste dag van paardrijden.

Je overnacht in sfeervolle, comfortabele houten huisjes. Eenmaal overnacht je in een blokhut op de woeste hoogten van IJsland waar je gezelschap hebt van de rust van de natuur.
Voor deze tocht van zeven dagen en zes overnachtingen is een goede rijvaardigheid vereist. Elke dag rijd je op twee tot drie verschillende paarden. Vijf maal overnacht je in een van de huisjes op de basis, een nacht breng je door in een berghut waar je alles deelt.

Een supportwagen vervoert je bagage en zorgt ook voor dat het eten naar de juiste plaats wordt gebracht. De organisatie voorziet ook in caps/helmen, regenkleding en zadeltassen.

Voorbeeldprogramma

Dag 1:

Aankomst vanuit Reykjavik bij de bushalte in het land waar de organisator je ophaalt en je meeneemt naar de uitvalsbasis (transfer in de ochtend tussen 09.00 uur en 10.00 uur. Na een leuke kennismaking en een hartige snack ga je naar de paarden voor een eerste kennismakingsrit van zo’n twee uur. Daarna kan je de hot tub in springen voor je aan het diner gaat. Overnachting in een van de huisjes op de uitvalsbasis.

Dag 2:

Laat het avontuur beginnen! Door de overweldigende natuur van de rivierdelta rijd je naar Maelifellsrétt. De kudde van loslopende paarden beweegt dezelfde kant op en we ontmoeten de kudde rond het middaguur. Vanaf dit moment rijden we met de paardenkudde steeds dieper de vallei in, langs een zeer rustige weg. Omdat we met de kudde rijden, kunnen we van paard wisselen, zodat ons eerste rijpaard ook in de gelegenheid word gesteld te ontspannen en vrij te lopen. Deze etappe eindigt bij de boerderij Gilhagi. De kudde overnacht hier. Wij krijgen vervoer terug naar onze huisjes. Een heerlijk diner wacht al op ons.

Dag 3:

Voor we vandaag naar de paarden gaan om verder te rijden, pakken we onze bagage in voor de nacht in de hooglanden. Alles wat je niet nodigt hebt tijdens de trektocht, kan je achterlaten in het grootste, gemeenschappelijke huis. Het kan er blijven tot wij weer zijn teruggekeerd. Na een korte autorit zijn we weer bij de paarden en stijgen we op voor een mooie tocht door de panoramische canyon Gilhagadalur. Zo rijden we naar de hooglanden. Onze bestemming van vandaag is de berghut in de buurt van het reservoir Blöndulón. Dit ligt op de grote heide Eyvindarstaõaheiõi. De paarden overnachten hier ook, ze blijven dichtbijonze berghut. Deze heeft de luxe van warm water en douches. Voor de nacht invalt krijgen we een heerlijk diner dat ons wordt voorgezet door onze chef. Met wat geluk zien we in de verte twee gletsjers Hofsjökulll en Langjökul in het licht van de middernachtzon schitteren.

Dag 4:

Na het ontbijt pakken we onze bagage in en even later zitten wij te paard. We laten de stilte van de hooglanden achter ons. We volgen de weidse rijpaden die ons toestaan lang te tölten. Afhankelijk van het seizoen kunnen we in de pauzes aromatische wilde tijm plukken, of bessen, of het gezonde IJslandse mos. Als we vanaf de hooglanden verder afdalen in de Svartárdalur-vallei zien we de kraal Stafnsrétt waar de schapen elke herfst bij elkaar worden gebracht. Deze plek is onze eindbestemming van vandaag. De paarden overnachten hier en wij krijgen een lift terug naar de huisjes.

Dag 5:

In de morgen zadelen wij de paarden en stijgen op om richting huis te rijden. De dag lijkt een samenvatting van de gehele tocht. De paden waarop we rijden variëren van zachte bodems waarop we perfect in tölt kunnen rijden tot uitdagend, ruig terrein. We rijden eerst omhoog over rotsachtige slingerpaden. Vanaf de bergpas Kiõaskarõ kunnen we een laatste blik werpen op de hooglanden die in de verte liggen en de majestueuze gletsjers. Daarna rijden we naar Maelifellsrétt dat wij nog kennen van de pauze op onze tweede dag paardrijden. Wij laten de paarden hier overnachten en gaan terug naar onze huisjes waar we wachten op de laatste spannende dag van paardrijden die in het verschiet ligt.

Dag 6:

Deze laatste dag beginnen wij met een stukje IJslandse geschiedenis. We bezoeken Glaumbaer, een aantal traditionele turfhuisjes die bij elkaar staan. Hier leren wij hoe IJslanders door de eeuwen hebben geleefd. Na deze interessante trip zadelen wij de paarden op. Zij kijken ernaar uit weer naar huis te gaan. Daarom zal het een opwindende rit naar de stallen worden. We rijden een stuk door de delta van de gletsjerrivier en pauzeren dan bij een boerderij ‘Stokikhólmi’ voor de lunch. Als we verder rijden gaan we de ‘vliegende pas’ van onze IJslandse paarden ervaren; in de afgelopen dagen heb je kennisgemaakt met de vier gangen van de IJslander. In deze vijfde, vliegende gang beleef je een explosieve versnelling van het paard en rijd je in een adembenemende snelheid. Om in deze gang te rijden krijg je hulp van je ervaren instructeur. Aan het einde van de rit moeten wij afscheid nemen van deze bijzondere paarden en we laten hen vrij in de wei. In de huisjes wacht een prachtig afscheidsdiner op ons. Voor een optimale afsluiting van deze tocht geniet je ’s avonds nog een keer van de hot tub.

Dag 7:

Na het ontbijt pak je je koffers in en krijg je een lift naar het busstation (transfer tussen 14.00 uur en 16.00 uur). Je kunt rechtstreeks naar Reykjavik of je neemt tegen een meerprijs de ‘Highland Bus’. Die rijdt langs bijzondere landschappen zoals het geiserland, de imposante watervallen van Gullfoss en het geothermische gebied van Hveravellir.

(*) Alle prijzen per persoon
Gewicht:

Max. 110 kg

Leeftijd:

Min. 12 jaar en ervaren, onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers:

Min. 6 ruiters en max. 12 ruiters (3 weken voor vertrek)

Over Ijsland

IJsland is typisch een land dat erom vraagt te paard te worden ontdekt. De natuur is uniek, woest en ongerept. IJsland is een geweldig land voor een avontuurlijke ruitervakantie. Of het nu een weekendje weg te paard is of een volledige week paardrijden. Een standplaatsvakantie of een trektocht te paard en of het voor de beginnende ruiter is of de vergevorderde ruiter. Het kan allemaal.

Inclusief

 • 7 dagen / 6 nachten, waarvan 5 nachten in houten huisje en 1 nacht in berghut
 • Op basis van volpension vanaf lunch dag 1 t/m ontbijt dag van vertrek
 • 6 dagen paardrijden, volgens het programma (op 2 a 3 paarden per dag)
 • Transport van bagage
 • Transfer van en naar Reykjavik (dag van aankomst tussen 09.00 uur en 10.00 uur, dag van vertrek transfer tussen 14.00 uur en 16.00 uur)
 • Slaapzak, helm, regenkleding en zadeltassen
 • 11% VAT
 • Engels en Duitssprekende gids

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Alcoholische drankjes
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Eventuele overnachting Reykjavik voor en na het paardrijarrangement
 • Reis-/annuleringsverzekering